onsverhaal

Gerd Cloots


Met Belgisch kampioen "Ch.Blue Bamboo's Garden Hayco" , ...zijn eerste zelf gefokte Belgische kampioen en tevens wrinkle Challenge winner 2009 !

Ons Verhaal...


Totaal verliefd op dit wondermooie ras werd onze eerste Shar-Pei aangeschaft in 2002 . We behaalde beide onze diploma's initiatie cursus voor het fokken van losh-honden uitgegeven door de Koninklijke maatschappij Sint Hubertus editie 2008 , en konden ons tevens bij de beste leerlingen van de klas rekenen !Jaren hebben we in het bestuur gezeten van de Shar-pei club Belgium en konden we een mooie bagage opbouwen om met gedegen kennis dit speciale ras met succes te kunnen kweken.


Alles begon toen Gerd amper 6 jaar was en zijn passie voor kweken van allerlei dieren al snel duidelijk boven kwam drijven. Hij kweekte vanaf zijn 6 jaar reeds meerdere cavia's , konijnen, kippen, sier-duiven  later ook siervogels zoals parkieten, gouldamadines en andere exoten , dwerggeitjes tot zelfs vissen ( goudzeelt, shubunkin ) .... Maar vanaf zijn relatie met Jean-Marie kwamen hier honden en nu zelfs poezen bij , dit ook grotendeels om de Shar-Pei-puppy's met deze poezen te socialiseren !

Gerd 's passie voor kweken gaat gelijk met zijn onverzadigbare honger naar kennis over wetenschap , biologie zelfs fysica en chemie en uiteraard ook erfelijkheidsleer .Daar hij veel aandacht heeft voor ethiek en dit ook in zijn hobby met de nodige fylosofie uitvoert.  Geen wonder dan ook dat deze passie zich vertaald  in zijn hobby kwekerij "Royal Blue" waar hij met achtergrond kennis en medische keuringen van de ouderdieren regelmatig nieuw leven op de wereld wil zetten .  Om aan rasverbetering te doen wordt er tot het uiterste gegaan om slechte combinaties zo veel mogelijk uit te sluiten. Zodat hij altijd op zijn pups en kittens een volledig jaar garantie kan geven...Onze beestjes hebben tevens een enorm grote huisvesting daar de woont, een oude boerderij op 63 are , in de jaren 60 maar liefst 17 studentenkamers telde kunnen we al onze dieren veilig en ruim huisvesten . Iedere studio heeft verwarming en lopend water... een luxe paleis voor onze kindjes :-)... Zodat u dan ook weer gerust kan zijn en  weet dat uw "  jong leven"  met hart en ziel op de wereld gezet is   met dierenliefde en passie en respect .! 

Welke gezondheid onderzoeken werden voltooit ?


Vooraleer men nieuw leven op de wereld zet, wil men zo zeker mogelijk zijn dat de combinatie die gemaakt worden , erfelijke aandoeningen en gebreken zo veel mogelijk uitsluiten. Een zo rascomform , gezond en met stabiel karakter mogelijk nageslacht te verkrijgen als doel hebben... al is er ook vaak een milieu aspect , teleurstellingen moeten tot een absoluut minimum beperkt worden !

Shar-Pei tot de groep mollossers behoren zijn er extra risico's naar het scelet , welke men weliswaar tot een minimum kan beperken als met de kwaliteit van de ouderdieren en voorgaande lijnen goed laat onderzoeken. Het klinkt dan ook logisch dat enkel bevredigende uitslagen van ouders, en voorliggende lijnen aanspraak kunnen maken op nageslacht. Eerlijkerhalve dient vermeld te worden dat men altijd rekening moet houden met de frequentie van het voorkomen in de populatie, de ernst van het gebrek , de erfelijkheid , de overige kwaliteiten van het kweekindividu de fokkwaliteit kunnen bepalen. Honden die niet perfect scoren op een eigenschap dienen dan ook mogelijk uitgesloten te worden voor de kweek of kunnen enkel gecombineerd worden met individueen uit lijnen waar dit gebrek niet of nauwelijks in voor komt .

Uiteraard zijn er buiten het skelet nog andere onvolmaaktheden mogelijk die allen met dezelfde ernst moeten geëvalueerd worden alvorens men dit dier in zet  voor nageslacht....In de toekomst zal DNA- onderzoek nog voor meer extra zekerheden kunnen zorgen in het kweken van honden , bij Shar-Pei staan ze momenteel reeds ver in amilyodosis ... zodat er nog meer ellende  in de toekomst ongetwijfeld kan uitgesloten worden .

Brits korthaar of British shorthair heeft van erfelijke aandoeningen HCM ( hartafwijking ) en PKD ( afwijking aan de nieren ) . PKD zou normaal niet meer mogen voorkomen omdat er een waterdichte test bestaat om de aantasting van de ouderdieren volledig te kunnen inschatten. Deze recessief verervende aandoening mag dus gewoon niet meer voorkomen bij goed georganiseerde cattery's die alle ouderdieren op deze afwijking laten testen. Anders is het helaas met HCM, alhoewel er ook een DNA test bestaat , geeft deze geen 100% zekerheid omdat er meerdere factoren een invloed hebben op het ontstaan van deze hartziekte die toch nog een onvoorspelbare eigenschap hebben. Jaarlijkse echo door een cardioloog kan de ziekte opsporen maar dit blijft ook steeds slechts een moment opname. Bij Scottish fold is er een hoger risico op skelet afwijkingen daar de eigenschap dat de gevouwde oortjes geeft. Geconcentreerd verhoogde kans geeft op kreupelheid en skeletafwijkingen . Daarom dienen ze bij voorkeur gecombineerd te worden met zuivere lijnen waar er geen of slechts een  minimale verdubbeling is van de vouwoorkenmerken  . Toch een gegeven waar iedereen zich bewust van moet zijn voor men zo 'n Scottishfold aanschaft !

SOCIALISATIE     Vooral jonge puppy's dienen in hun prille eerste weken tot 4 maand een zo intensief mogelijke socialitatie te krijgen . Dit voorkomt later angstig en onvoorspelbaar gedrag . Alhoewel Shar-Pei makkelijk tot alles te socialiseren zijn blijven reutjes vaak macho tov andere soortgenootjes . Helaas soms ( serieuze ) verwondingen tot gevolg . Jaren kan het goed gaan, maar een verkeerde trigger en alle dierlijke eigenschappen van hun karakter die soms jaren verborgen bleven komen helaas te voorschijn... Om dit tot een minimum te beperken dienen Shar-pei erg goed gesocialiseerd te worden. Hoe jonger ze zijn, hoe meer impulsen ze krijgen, hoe beter ze in het leven staan ! Uiteraard is ook de keuze van de lijnen waarmee gefokt worden belangrijk . Het stabiele karakter van de ouders wordt immers ook vaak doorgegeven aan hun kinderen ... Een goede fokker herkend u onmiddellijk aan het karakter van zijn honden !

Ook kittens worden best zo vaak mogelijk door mensenhanden aangeraakt en ook is er een groot verschil of kittens honden kennen of niet ... Voor een poes geld steeds dat ze best niet gaat lopen van honden, immers wordt ze mogelijk als prooidier aanzien als ze gaat lopen, wat het jacht instinkt van de hond kan triggeren....