Ras standaard

Rasstandaard Shar-Pei


FÉDÉRATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALEF.C.I.-Standaard Nº 309 / 14.04.1999 / GB


SHAR-PEI


Oorsprong : China


Beschermheerschap : F.C.I.


Datum van publicatie van de originele geldige standaard : 14-04-1999


Gebruik : Jacht- en waakhond.


Indeling F.C.I. :


Groep 2 Pinschers, Schnauzers, Molossers, Berg-en Sennenhonden.

Sectie 2.1 Molosser, Mastiff type

Zonder werkproef.


Korte historische achtergrond


Dit Chinese Ras bestaat reeds honderden jaren in de provincies rond de Zuid Chinese Zee. De stad Dialak in de provincie Kwun Tung is waarschijnlijk de plaats van oorsprong.


Algemene verschijning


Actieve, compacte, kort en vierkant gebouwde hond, van gemiddelde grootte. Rimpels op schedel en schoft, kleine oren en de "nijlpaard" voorsnuit behoren tot het unieke uiterlijk van de Shar-Pei. Reuen groter en krachtiger dan teven.

Belangrijke verhoudingen


De hoogte van de Shar-Pei vanaf de schoft tot aan de grond is ongeveer gelijk aan de lengte van het lichaam, gemeten van boeg tot zitbeen, vooral bij reuen. De lengte van de stop tot aan de neus is ongeveer gelijk aan de lengte van de stop tot achterhoofd.


Karakter en gedrag


Rustig, zelfverzekerd, trouw, aanhankelijk aan zijn gezin.


Hoofd en Schedelpartij


Tamelijk groot in vergelijking tot het lichaam. Rimpels op het voorhoofd en wangen, overlopend in keelhuidplooien.

Schedel : Vlak en breed

Stop : Matig

Gelaat :


Neus : Groot en breed, bij voorkeur zwart, maar iedere kleur passend bij de vachtkleur is toegestaan. Ruime neusgaten.

Voorsnuit : Een kenmerkende eigenschap van het ras. Breed vanaf stop tot aan de punt van de neus zonder dat deze spits toeloopt. Lippen en bovenzijde voorsnuit goed gevuld. Zwelling op de neusrug vlak achter de neus is toegestaan.

Mond : Tong, gehemelte, tandvlees en lippen: blauwachtig zwart heeft de voorkeur. Zwart/blauw met roze vlekken is toegestaan. Een egaal rose tong is hoogst ongewenst. Bij dilute-kleurige honden is de tong egaal lavendelkleurig.

Kaken en tanden : Sterke kaken met een perfect schaargebit d.w.z. de boventanden overlappen de ondertanden zonder tussenruimte en staan haaks op de kaak. De dikte van de onderlip moet niet zo extreem zijn dat hierdoor de beet wordt gehinderd.

Ogen : Donker, amandelvormig met een fronsende of ernstige uitdrukking. Lichtere kleur ogen toegestaan bij dilute-kleurige honden. De functie van de oogbol of ooglid mag in geen geval verstoord worden door omliggende huid, rimpels of haar. Elk teken van irritatie aan oogbol, bindvlies of oogleden is hoogst ongewenst. Vrij van entropion.

Oren : Zeer klein, tamelijk dik, gelijkzijdig driehoekvormig met licht afgeronde punten, hoog aangezet op de schedel en de punten wijzend in de richting van de ogen, naar voren geplaatst boven de ogen en vlak liggend tegen de schedel. Prikoren hoogst ongewenst.

Lichaam :Zware rimpels op het lichaam bij volwassen honden zijn hoogst ongewenst, alleen op de schoft en aan de basis van de staart mag deze matig gerimpeld zijn.


Nek : Gemiddelde lengte, sterk, goed aansluitend op de schoft. De losse huid onder de nek mag niet overmatig zijn.

Rugbelijning : Rugbelijning vertoont een 'dip' vlak achter de schoft en loopt dan iets op naar de lendenen.

Rug : Kort en sterk.

Lendenen : Kort, breed, matig gehoekt.

Kroep/kruis : Tamelijk vlak.

Borst : Breed en diep, borstbeen reikt tot aan de elleboog.

Onderlijn : Geleidelijk oplopend onder de lendenen.

Staart :


Dik en rond aan de wortel, taps toelopend naar een fijne punt. De staart is zeer hoog aangezet, een karakteristiek kenmerk van het ras. Kan hoog in een gebogen lijn of in een strakke krul of gebogen over elke zijde van de rug gedragen worden. Geen of een incomplete staart is hoogst ongewenst.


Ledematen :


Voorhand : Voorbenen recht, matig lang, goede bone. De huid vertoont geen rimpels.

Schouders : Goed bespierd, goed aanliggend en schuin geplaatst.

Middenhand : Iets schuin geplaatst, sterk en flexibel.

Achterhand : Gespierd, sterk, matig gehoekt, loodrecht op de grond en parallel aan elkaar van achteren gezien. Rimpels op het bovenbeen, onderbeen en voeten, alsmede verdikkingen van de huid op de hakken is ongewenst.

Hakken : Laag geplaatst.

Voeten : Matige grootte, compact, geen spreidvoeten. Tenen goed gewelfd. Achtervoeten vrij van hubertuskl

Gangwerk :


Het gewenste gangwerk is draf. Het gangwerk is vrij, in balans, actief en goed voorwaarts uitgrijpend en met een sterke stuwing vanuit de achterhand. Als het tempo hoger wordt worden de voeten meer nabij de middenlijn neergezet. Steppende gang is ongewenst.


Vacht :


Haren : Een kenmerkende eigenschap van het ras: kort, hard en borstelig. De vacht is recht en van het lichaam afstaand, maar op de ledematen ligt de vacht meestal meer aan. Geen ondervacht. De vacht mag variëren van 1 tot 2,5 cm lengte. Nooit getrimt.

Kleur : Alle egale kleuren zijn toegestaan, behalve wit. Staart en achterzijde van dijen zijn meestal lichter van kleur. Donkerder gradaties op de rug en oren zijn toegestaan.


Schofthoogte :


44-51 cm vanaf de schoft. (17,5-20 inch).


Fouten :


Iedere afwijking van bovenstaande punten moet worden beschouwd als een fout waarbij de ernst die eraan wordt toegekend in overeenstemming moeten zijn met het belang ervan.


Ernstige fouten :


Geen schaargebit (als overgangsregel is een zeer geringe bovenvoorbeet toegestaan).

Spitse voorsnuit

Gevlekte tong (rose vlekken in een zwart/blauwe ondergrond is toegestaan)

Grote oren

Lage staartaanzet

Vacht langer dan 2,5 cmDiskwalificerende fouten :


Platte voorsnuit met ernstige bovenvoorbijt; ondervoorbijt

Egale rose tong

Naar binnen rollende onderlip waardoor de beet wordt gehinderd (Tight lip)

Ronde uitpuilende ogen, entropion, ectropion

Huid, rimpels of haar die de normale functie van het oog hinderen

Prikoren

Afwezigheid van de staart; korte dikke staart

Zware rimpels op het lichaam (behalve op de schoft en aan de basis van de staart) en poten

Geen egale kleur (albino, brindle, platen, vlekken, black and tan, zadelpatroon)N.B. :


Reuen moeten twee klaarblijkelijk normale testikels hebben, die volledig zijn ingedaald in het scrotum.


Opmerking :


Iedere kunstmatige fysieke verandering aan de Shar-Pei (met name aan lippen en ogen) sluit de hond uit van tentoonstellingsdeelname.

 

British Shorthair

De Brit is een middelgrote tot grote, compacte, goed uitgebalanceerde kat met een stevig lichaam, een brede borst en vrij korte, stevige poten.

De staart is breed en aan het uiteinde rond.

De kop is kogelrond met kleine oren, volle wangen en een stevige kin.

De ogen zijn groot en de neus is kort en breed.

De vacht is kort, dicht en opstaand.


Kop

Vorm, rond met volle wangen en een brede schedel.

De botstructuur onder de vacht dient rond te zijn.

De snuit moet breed zijn en zonder onderbreking overgaan in wangen en nek.

Voorhoofd moet een lichte ronding vertonen.

Neus moet kort, breed en recht zijn. De overgang tussen neus en voorhoofd moet een lichte indeuking hebben, geen stop.

Kin dient breed, diep en stevig te zijn. De neusspiegel moet één verticale lijn vormen met de kin.

Gebit moet correct sluiten.

Oren moeten tamelijk klein zijn en afgerond van boven, ver uit elkaar geplaatst en zonder onderbreking overgaan in de ronde kop.

Ogen moeten groot, rond, goed geopend zijn en ver uit elkaar staan.

 


Nek kort en stevig.

Lichaam compact, gedrongen, stevig en massief met een rechte rug. Het dier moet een massieve schouderpartij, breed achterlijf en brede borstkas bezitten.

Poten vrij kort, recht en stevig.

Ronde, stevige voeten met aaneengesloten tenen.

Staart moet dik zijn en middellang.

De basis dient breed te zijn en het uiteinde rond.

Vacht moet kort zijn, stevig aanvoelen, dicht ingeplant en veerkrachtig zijn. Mag niet plat liggen.

Scottish Fold

Herkomst

scottish foldIn 1961 werd er, op een Schotse boerderij in Perth, een nest boerenkatjes spontaan een witte kitten met naar voren gevouwen oortjes geboren. Het katertje wekte al snel de interesse van kattenfokkers. Door het kruisen met huiskatten en Britse Korthaarkatten werd de bijzondere mutatie die voor het gevouwen oor verantwoordelijk was in een nieuw ras vastgelegd onder de naam Scottish Fold. De factor die de gevouwen oren van de kat veroorzaakt, vererft dominant. Helaas is gebleken dat het gen niet alleen de grappige gevouwen oortjes veroorzaakt, maar ook kan leiden tot afwijkingen in aan het kraakbeen op andere plaatsen in het lichaam, vooral wanneer beide ouders Scottish Folds zijn. Onder andere om deze reden trok de Engelse overkoepelende organisatie destijds de aanvankelijk gegeven voorlopige erkenning weer in. Intussen waren er echter verscheidene Scottish Folds naar de Verenigde Staten geëxporteerd en daar wordt het ras nog steeds gefokt.


Uiterlijk

De mollige, grappige Scottish Fold is geen menselijk kweekresultaat. Alles aan deze kat is natuurlijk. Haar dikke poten, volle wangen en kogelronde oogjes zijn eveneens aangeboren, evenals haar snoezige hangoortjes, waaraan ze haar ongewone uiterlijk te danken heeft. Zoals de tipjes van een fluwelen kapje hangen de tere oortjes over de rondingen van het kattenkopje.


Er is ook een langharige versie van deze kat, de Highland Fold en er zijn twee versies, de Scottish Straight en de Highland Straight, met staande oren maar met de typische bouw en vacht van de Fold. In Australië wordt de Scottish met staande oren de Scottish Shorthair genoemd.


De Scottish Fold heeft een een relatief korte nek met daarop een ronde kop met een sterk ontwikkelde kaak, die bij de mannetjes veel sterker ontwikkeld is dan bij de poezen. De neus is kort en vertoont een lichte stop. De ogen zijn groot en rond en staan vrij ver uit elkaar. De oren staan naar voren en naar beneden gevouwen. Ze staan in een kapvorm en geven de schedel een extra ronde aanblik, de oortopjes zijn rond. Het Fold-gen, verantwoordelijk voor het vouwen van de oren, is dominant. Dit wil zeggen dat maar een van de twee ouders een Scottish Fold moet zijn, opdat er Fold-kittens geboren worden. De kittens worden echter niet met deze hangoortjes geboren. Na ongeveer 21 dagen beginnen de oren te plooien. Na 4 weken weet men wie er Scottish Fold zal zijn en wie niet.


De Scottish fold is middelgroot, gespierd met een middelzwaar beendergestel. De romp is gerond en de poten zijn kort tot middellang in verhouding tot het lichaam. De voeten zijn rond en sierlijk. Ze hebben een middellange tot lange staart. De vacht is dubbel, erg dicht ingeplant en voelt heel erg zacht aan.


Karakter

De Scottish Fold is een zeer rustige, zachtaardige en aanhankelijke kat. Ze houdt van mensen en past zich makkelijk aan. Ze is gezellig, speels en een ideale speelkameraad voor kinderen. De Scottish Fold komt goed overeen met andere katten en zelfs honden.


Ze zijn niet snel uit hun doen, ook in drukke gezinnen voelen ze zich prima op hun gemak. Ze zijn uitstekende speelkameraadjes voor kinderen.


Scottish Folds zijn verre van luidruchtig, ze gebruiken hun zachte stem niet veel. Hoewel ze graag aangehaald en geknuffeld worden, dringen ze zich niet tot vervelens toe op. Ze stellen gezelschap op prijs, maar ze kunnen ook goed een dagje alleen blijven.


Kleuren

De vacht kan alle kleuren hebben. Veelvoorkomende kleuren zijn: blauw, rood, zwart en creme, eventueel met wit en een tabbytekening, maar ook effen wit komt voor, de oogkleur is meestal koperkleurig of oranje.


Geschikt voor appartement?

Ja. Het zijn katten die zich makkelijk aanpassen.


Geschikt om lange tijd alleen te zijn?

Niet echt. Ze stellen gezelschap op prijs, maar ze kunnen ook wel eens goed een dagje alleen blijven.


Verzorging

De vacht is met een minimum aan verzorging in goede conditie te houden. Het is voldoende om de kat regelmatig te borstelen. Tijdens de rui kan een rubberen borstel of massagehandschoen dienst doen om de dode en losse haren te verwijderen. De oren kunt u af en toe schoonmaken.